10 septiembre 2006

CSIC en Blanes investiga Yondelis .

Diari de Girona 18 - 1 - 2006 .

El CSIC de Blanes investiga un medicament anticàncer que es vendrà als Estats Units

J.ALONSO, BLANES.

Un equip del Centre d´Estudis Avançats de Blanes, encapçalat per la investigadora Maria Jesús Uriz, ha col·laborat en l´elaboració d´un medicament anticancerigen anomenat Yondelis que l´empresa espanyola PharmaMar -que pertany a la multinacional Zeltia- podria comercialitzar properament als Estats Units.
El medicament té aplicacions principalment en sarcomes de teixits tous, tot i que també per càncer d´ovaris, de pròstata i de mama. El seu procés d´elaboració es remunta a l´any 1989 quan es va establir la col·laboració amb PharmaMar, que està especialitzada en la investigació de nous fàrmacs anticancerígens a partir d´organismes marins. Aleshores, el CEAB es va encarregar d´orientar l´empresa «sobre quins ambients i quins organismes eren potencialment més interessants per aquest medicament», segons explica Uriz.
Maria Jesús Uriz. La investigadora està especialitzada en invertebrats que viuen fixos al fons marí.
La investigadora està especialitzada en invertebrats que viuen fixes al fons marí. Maria Jesús Uriz va explicar, en declaracions a Ràdio Blanes, que aquests tipus d´organismes es comporten com si fossin plantes i desenvolupen substàncies per defensar-se d´altres organismes «en processos de supervivència».
Així, va apuntar que es van fer assajos de molts organismes: més d´un miler, dels quals es va fer una selecció dels que «eren potencialment interessants». Finalment, es va optar per un organisme anomenat Ecteinascidia turbinata que pertany al grup dels asidis, «uns invertebrats més propers als vertebrats», ha comentat Uriz.
Tot i que va assenyalar que l´organisme és del mateix grup que l´organisme anomenat patata de mar, la investigadora va remarcar que es tracta d´un organisme petit i que és molt abundant en zones tropicals. D´aquest, s´ha obtingut una substància (ET-743) que forma part de la molècula que compon el medicament. «Es van fer activitats prèvies en el laboratori amb cel·lules que són embrionàries i que tenen les mateixes característiques que les tumorals, és a dir, que es divideixen contínuament sense parar», va aclarir. Posteriorment, es va aplicar el medicament a malalts terminals i malalts amb possibilitats de curar-se per comprovar-ne l´efectivitat.
Uriz, que es va mostrar satisfeta per l´anunci de la possible comercialització del medicament, després de 17 anys d´investigació, va dir que la col·laboració amb l´empresa PharmaMar encara continua.